De Dressuursimulator kan gebruikt worden om de vaardigheden van een brede groep ruiters te helpen ontwikkelen of verbeteren. Het is een aanvulling op of alternatief voor de conventionele rijles. Het paard wordt gespaard terwijl de ruiter zichzelf traint op een veilige manier. De Dressuursimulator reageert op been-, zit- en teugelhulpen. Onze simulatorruimte garandeert een veilige en weersonafhankelijke omgeving voor het trainen van elk niveau ruiter. De spiegelwand stelt de ruiter en instructrice in staat om de houding vanuit elke positie te beoordelen in stap, draf en galop.
Een groot voordeel is het feit dat de instructrice de houding van de ruiter op elk moment tijdens de training kan corrigeren omdat de afstand tussen haar en de ruiter minimaal is. Tijdens een conventionele training is dit onmogelijk. De Dressuursimulator geeft de mogelijkheid om je rijvaardigheid, houding, timing en conditie te verbeteren.
Een groot scherm stelt de ruiter in staat om te oefenen in een virtuele wereld varierend van vrij rijden in een omgeving tot het rijden in een 20x40 of 20x60 ring.
Je krijgt als ruiter zeer waardevolle informatie over het effect van je hulpen omdat de Dressuursimulator exact doet wat je van hem vraagt. De Dressuursimulator zal je met gemak helpen om eventueel verkeerd aangeleerde gewoontes te veranderen. De Dressuursimulator is een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat ruiters en paarden elkaar beter zullen gaan begrijpen.
Deze training wordt gegeven door Antoinette Grijpstra, ORUN instructrice, gespecialiseerd in houding en zit.
Bitsensoren meten de teugeldruk tijdens de uitgevoerde oefeningen, het groene gebied geeft aan wanneer de teugeldruk correct is. Als de druk op de teugel buiten het groene gebied komt, zal de simulator de beweging vertragen en mogelijk zelfs halthouden. Hard contact zal ervoor zorgen dat de simulator meteen halt houdt.
Deze sensoren meten de stelling die de ruiter tijdens de uit te voeren oefening vraagt. Ook hierbij moet de druk binnen het groene gebied blijven.
Deze meten de gewichtsverdeling van de ruiter in het zadel. De rode punt wordt groter naarmate er meer druk op het zadel wordt uitgeoefend en beweegt mee met de positie van de ruiter in het zadel.
Op beide flanken bevinden zich 3 sensoren om de beenhulpen van de ruiter te registreren. De ruiter moet de correcte beenhulpen geven om een correcte overgang of oefening uit te kunnen voeren.